N-acetylcysteïne bij behandeling PCOS

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) treft ongeveer 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De aandoening komt meestal aan het licht wanneer artsen de oorzaak van onvruchtbaarheid of een onregelmatige ovulatie onderzoeken. PCOS gaat vaak gepaard met hoge testosteron- en insulinespiegels, insulineresistentie en overgewicht. De aandoening wordt meestal behandeld met diabetesmedicatie, zoals metformine.
Een recent onderzoek heeft aangetoond dat suppletie met N-acetylcysteïne (NAC) verschillende verbeteringen laat zien, waaronder een frequentere ovulatie. Wetenschappers van de Universiteit van Teheran behandelden 46 vrouwen met een NAC-supplement of een placebo gedurende een periode van zes weken. Het NAC-supplement bevatte een dosering van 1800 mg per dag. Bij alle proefpersonen was PCOS vastgesteld.
De onderzoekers rapporteerden dan NAC-suppletie tot frequentere maandelijkse ovulaties leidde. Door de suppletie werden er ook significante verlagingen in gewicht, BMI en de verhouding tussen taille- en heupomtrek waargenomen. Bovendien daalden de nuchtere bloedsuikerspiegel en de concentraties van het totale cholesterol, LDL-cholesterol en HOMA-IR (een maat voor de insulineresistentie) in het bloed. Ondertussen steeg de concentratie HDL-cholesterol, maar werden er geen veranderingen waargenomen in de concentraties van de vrouwelijke geslachtshormonen.
Volgens de onderzoeksleidster belemmeren hoge concentraties mannelijke geslachtshormonen (hyperandrogenisme) de eicelrijping bij vrouwen.
De resultaten doen vermoeden dat NAC de eicellen in de eierstokken beschermt. Langduriger NAC-suppletie leidt wellicht tot nog gunstiger resultaten, zoals een groter effect op hyperandrogenisme.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen