Leverbeschadiging door alcohol? Neem probiotica

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met een leverbeschadiging door alcoholgebruik hebben een verstoorde darmflora. Uit Russisch onderzoek blijkt dat suppletie met probiotica het evenwicht in de darm verbetert en het herstel van deze patiënten bevordert.
In dit prospectieve onderzoek werden 66 patiënten gevolgd die met een alcoholische psychose in een psychiatrisch ziekenhuis waren opgenomen. Een willekeurig deel van de proefpersonen slikte vijf dagen lang een probioticumsupplement met B. bifidum en L. plantarum 8PA3. Voorafgaand aan en aan het einde van de suppletieperiode werd bij alle patiënten en een groep met 24 gezonde controlepersonen een ontlastingsonderzoek uitgevoerd. Daarnaast werden de bloedspiegels van een drietal leverenzymen vastgesteld: alanine amino transferase (ALT), aspartaat amino transferase (AST) en gamma glutamyl transferase (GGT). Verhoogde waarden van deze enzymen duiden op een verstoorde leverfunctie.
In vergelijking met de gezonde controlepersonen hadden de alcoholisten hogere bloedwaarden van ALT, AST en GGT, wat duidt op leverbeschadiging. Tevens waren de aantallen goedaardige darmbacteriën bij de alcoholgebruikers lager.
Suppletie met probiotica verlaagde AST en ALT en verhoogde de aantallen bifidobacteriën en lactobacillen. In een subgroep met patiënten met matige hepatitis waren de effecten van suppletie zelfs nog groter. Al deze effecten waren significant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen