Leverbescherming met mariadsitel tijdens chemo bij leukemie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met mariadistel beschermt de lever van kinderen die voor hun acute lymfoblastische leukemie (ALL) behandeld worden met chemokuren.
Dit was het resultaat van een studie van dr. Kara Kelly en collega's van Columbia University Medical Center in New York bij 50 kinderen met ALL met een chemokuur. Hiervan kregen 24 kinderen gedurende twee maanden supplementen met mariadistelextract, de overigen een placebo. Zij besloten het kruid mariadistel te gaan gebruiken gezien de lange geschiedenis van succesvol gebruik als leverbeschermend middel. Een capsule mariadistelextract van 240 milligram bevatte 80 mg van het actieve bestanddeel silibinine. De dosering was gerelateerd aan het lichaamsgewicht: kleinere kinderen kregen 80 mg silibinine per dag, zwaardere kinderen 320 mg per dag.
Kinderen die mariadistelcapsules hadden gekregen, hadden significant lagere serumwaarden voor de leverenzymen aspartaat-aminotransferase (AST) en voor alanine-aminotransferase (ALT). Verlaging van deze enzymen wijst op minder ontsteking van de lever. Over het geheel genomen verdroegen de kinderen die mariadistelextract innamen de chemokuur iets beter en waren er bij hen iets minder vaak veranderingen in het regiem van chemotherapie nodig dan de kinderen die een placebo kregen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen