Lichte verbetering depressie bij visoliesuppletie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het geheugen kan verbeteren door gebruik van voedingssupplementen. Ook de concentratie van omega 3-vetzuren in de rode bloedcellen blijkt van invloed op het geheugen.


Aan de studie namen personen deel die geboren waren in 1936. Op elfjarige leeftijd werd bij de proefpersonen het IQ getest en in de jaren 2000-2001 werden bij 350 personen diverse testen uitgevoerd waarbij onder andere het cognitieve vermogen, voedingsgewoonten en cardiovasculaire risicofactoren in kaart werden gebracht.

Boek Fit met Voedingssupplementen

Personen met een ernstige depressie kunnen baat hebben bij omega 3-vetzuursuppletie. Het effect is groter wanneer de depressie niet gepaard gaat met een angststoornis.
Aan de studie namen 432 patiënten deel die gedurende minimaal een maand last hadden van een ernstige depressie. Van hen gebruikte 40% bij aanvang antidepressiva. Ze werden willekeurig in een suppletie- of placebogroep verdeeld en kregen dagelijks 1050 mg EPA en 150 mg DHA of een placebo. Het suppletie-effect werd bepaald aan de hand van de scores op de ‘zelfinvullijst depressieve symptomen' (IDS-SR) en op de ‘Montgomery-Åsberg Depressie Schaal' (MADRS). Hoe lager de score, hoe minder depressieve symptomen.
Patiënten in de suppletiegroep scoorden 1,3 en 1,0 punten minder op respectievelijk de IDS-SR en de MADRS in vergelijking met patiënten uit de placebogroep. Patiënten zonder een angststoornis hadden duidelijk meer baat bij suppletie met de omega 3-vetzuren in vergelijking met de placebo. Ze scoorden 3,2 punten minder op de IDS-SR en 1,9 punten minder op de MADRS.
Personen met een ernstige depressie kunnen baat hebben bij omega 3-vetzuursuppletie. Bij patiënten zonder angststoornis is het effect sterker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen