Liever geen pijnstillers bij griep

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het gebruik van koortsverlagende en pijnstillende medicamenten (paracetamol en aspirine) bij griep heeft nadelige gevolgen. Het gebruik leidt niet alleen tot een langere duur van de infectie - en een daarmee gepaard gaande toename van de virusverspreiding - maar heeft zelfs extra griepdoden tot gevolg.

Wetenschappers van de McMaster University in Hamilton (Canada) baseerden hun bevindingen op een dierstudie uit het jaar 1982. Het bleek dat fretten vatbaarder waren voor griepvirussen wanneer hun lichaamstemperatuur werd verlaagd met koortstillende medicijnen of het afscheren van hun vacht. De wetenschappers gebruikten de gegevens om een schatting te maken van de toename van het aantal humane griepgevallen onder invloed van koortsverlagende medicijnen.

Het gebruik van dergelijke medicamenten zou in de Verenigde Staten leiden tot een jaarlijkse  significante toename van het aantal griepgevallen met 5%. Per jaar overlijden 41.000 Amerikanen (vooral ouderen) aan de gevolgen van griep. Dit betekent dat medicijngebruik bij griep jaarlijks zo’n tweeduizend extra griepdoden tot gevolg kan hebben.

Koorts is een normale lichaamsreactie en is noodzakelijk om virussen te bestrijden. Hoewel koortsverlagende medicijnen symptomen kunnen verlichten, lijken ze meer kwaad dan goed te doen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen