Coënzym Q10 met vitamine E mogelijk gunstig bij suikerziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met de krachtige antioxidanten coënzym Q10 (CoQ10) en vitamine E is een mogelijk geschikte therapie om het risico van complicaties als gevolg van suikerziekte te verminderen.
Uit de resultaten van een recente studie blijkt dat deze voedingsstoffen, toegediend aan zogenaamde GK-ratten, leidden tot verlaagde bloedspiegels voor HbA1c en verbetering in bepaalde onderdelen van het antioxidatieve afweersysteem. De GK-rat is een genetisch diermodel voor onderzoek naar diabetes type-2.
Voor het onderzoek werden de ratten in 4 groepen verdeeld. Eén groep diende als controlegroep. De overige groepen kregen gedurende 8 weken ofwel CoQ10, ofwel vitamine E, ofwel een combinatie van deze twee voedingsstoffen.
Het bleek dat de ratten die beide antioxidanten kregen aan het einde van de suppletieperiode significant verlaagde HbA1c-spiegels hadden. Ook lieten de ratten een verminderde vetoxidatie in de pancreas zien, maar dit bleek het ontstaan van laesies in dit orgaan niet te voorkomen. De als gevolg van suikerziekte verminderde CoQ10-spiegels bleven ondanks de suppletie laag. De bloedspiegel voor vitamine E liet aan het einde van de suppletieperiode wel een stijging zien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen