‘Light’ maakt uiteindelijk dik
Onder redactie van Ortho Institute
Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of Inloggen als abonneeDe consumptie van lightproducten heeft op de lange termijn een averechts effect en leidt dan tot gewichtstoename. Dit concluderen Nederlandse wetenschappers van onder andere de Wageningen Universiteit.
Het aanbieden van lightvarianten van bijvoorbeeld snoep, frisdrank en chips werkt op de lange termijn alleen maar overconsumptie van deze caloriearme producten in de hand. Dat consumenten meer lightchips eten zodra ze daarop zijn overgeschakeld was al bekend, maar nu blijkt dat ze een jaar later nog steeds in dat gedrag volharden. Sterker nog, ze eten dan naast de ‘lichte’ ook weer de vetrijke variant van hun chips. Dit blijkt uit een marktonderzoek dat de wetenschappers uitvoerden onder huishoudens die net waren overgestapt op de lightvariant van de snack.
De gezondheidsclaim dat er minder calorieën per honderd gram in lightproducten zitten mag kloppen, maar omdat er meer van wordt geconsumeerd werkt de claim contraproductief, aldus de Wageningse hoogleraar Joost Pennings. Mensen voelen zich schuldig als ze iets eten waar ze dik van worden, maar als ze overschakelen op light blijken ze er meer van te eten. Vervolgens wordt dat een gewoonte, waarbij ze na een jaar niet alleen meer eten van de lightversie, maar vaak ook deels weer van de gewone variant.
Het is voor het eerst dat dit langetermijneffect wetenschappelijk is vastgesteld. Het onderzoek concentreerde zich op de consumptie van lightchips, maar volgens de hoogleraar strekken de conclusies zich uit tot andere lightproducten zoals snoep en frisdrank.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.