Lignanen tegen risico borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere inname van lignanen verlaagt mogelijk het risico van borstkanker bij premenopauzale vrouwen met overgewicht.

Lignanen behoren tot de fyto-oestrogenen die vooral te vinden zijn in lijnzaad, de meeste graanproducten, fruit en groenten. Het zijn voorlopers van fyto-oestrogenen.

Het effect van de lignanen bleek uit een studie waaraan 3063 vrouwen met borstkanker en 3430 controlepersonen deelnamen. De leeftijden liepen uiteen van 25 tot 74 jaar. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over het voedingspatroon.

Voor de groep vrouwen als geheel gold dat naarmate de inname van lignanen groter was, het risico van borstkanker kleiner was. Na indeling naar BMI bleek deze risicoverlaging echter alleen significant voor de vrouwen met overgewicht (BMI groter dan 25 kg/m2). Ook de totale inname van fyto-oestrogenen hield alleen onder de vrouwen met overgewicht verband met een verlaagd risico van borstkanker. Als alleen naar de premenopauzale vrouwen werd gekeken hield de inname van de totale hoeveelheid fyto-oestrogenen tevens alleen bij degenen met overgewicht significant verband met een verlaagd bortskankerrisico: de 20% met de hoogste inname van fyto-oestrogenen toonde een 49% verlaagd risico van borstkanker vergeleken met de 20% met de laagste inname. Bij de groep premenstruele vrouwen als geheel werd echter geen significant verband aangetoond tussen het risico van borstkanker en de inname van isoflavonen of lignanen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.