Lijnzaad vermindert ernst eierstokkanker kippen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Aan de University of Illinois in Chicago werden in de afgelopen vijf jaar studies uitgevoerd naar eierstokkanker bij kippen. Kippen zijn de enige dieren die spontaan eierstokkanker ontwikkelen, gelijkend op de humane vorm.
Er werd gekozen voor twee jaar oude leghennen aangezien deze dieren net zo vaak geovuleerd hebben als vrouwen aan het begin van de menopauze. Uit diverse andere studies zijn remmende effecten gebleken van lijnzaad, de rijkste plantaardige bron van het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) op de vorming van tumoren in colon, borstweefsel, huid en longen. Om deze reden kregen de twee jaar oude leghennen 10% lijnzaad in het voer. In de controlegroep werd lijnzaad weggelaten.
Na een periode van 1 jaar bleek dat de leghennen die lijnzaad hadden gekregen, een significante vermindering van gevorderde tumoren in de eierstokken ontwikkelden. De leghennen in de controlegroep hadden significant meer gevorderde tumoren en bovendien uitzaaiingen. Hoewel de leghennen op lijnzaad geen verminderde incidentie van eierstokkanker hadden, was er sprake van een hogere overlevingskans. De tumoren waren bij deze dieren vrijwel beperkt tot de eierstokken en er waren minder uitzaaiingen.
Dit is op zich een belangrijke waarneming aangezien uitzaaiingen in het gevorderde stadium van eierstokkanker de hoofdoorzaak vormt van overlijden aan de ziekte. Bovendien bleek lijnzaad een gunstig effect te hebben op het handhaven van het lichaamsgewicht. Na 6 maanden hadden de met lijnzaad bijgevoerde leghennen minder gewicht dan de leghennen in de controlegroep. Maar na 12 maanden was het gewicht van de leghennen in de lijnzaadgroep gelijk gebleven. De controle leghennen daarentegen hadden vrij veel gewicht verloren, een aanwijzing voor hun slechte gezondheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen