Vitamine E en selenium bij prostaatkanker?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine E en selenium bieden mogelijk bescherming tegen prostaatkanker. Dit door verandering van de expressie van bepaalde genen die met deze aandoening verband houden, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.
Het onderzoek betrof 39 patiënten met prostaatkanker. Voordat operatieve verwijdering van de prostaat plaatsvond, werden ze in vier willekeurige groepen verdeeld. De proefpersonen kregen 3 tot 6 weken dagelijks 400 IE vitamine E of 200 mcg selenium of 400 IE vitamine E plus 200 mcg selenium of een placebo. Na de operatieve ingreep werden biopsiemonsters van de prostaat genomen om de invloed van de verschillende behandelingen op de genexpressie van het weefsel te onderzoeken.
Uit de resultaten hiervan bleek dat de verschillende behandelingen tot verschillende genexpressies in het prostaatweefsel leidden. Vergeleken met de placebogroep betekende dit in de supplementgroepen verschillende gunstige wijzigingen in de pathways die met kanker verband hielden. Zo meldden de onderzoekers als gevolg van de suppleties een veranderde expressie van het TP53-gen. Dit is een gen dat codeert voor het eiwit p53, een belangrijke tumor-suppressor die betrokken is bij de regulatie van een gezonde celcyclus.
De genexpressie als gevolg van de gecombineerde behandeling met selenium en vitamine E liet een zelfs vergelijkbaar patroon zien met de genexpressie zoals deze in het prostaatweefsel van personen zonder prostaatkanker wordt gezien.
De onderzoekers geven aan dat de bevindingen eerdere aanwijzingen dat selenium en vitamine E een beschermend effect ten aanzien van de ontwikkeling van kanker uitoefenen, bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen