Lijnzaad zinvol bij metabool syndroom

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met lijnzaad in combinatie met aanpassing van de leefstijl is een effectieve behandelmethode bij het metabool syndroom.

Aan de studie namen 44 personen in de leeftijd van 18 tot 70 jaar met het metabool syndroom deel. Ze werden willekeurig in een interventie- en controlegroep verdeeld. Deelnemers in de interventiegroep kregen het advies om dagelijks 30 gram gemalen lijnzaad met salade te eten als lunch of bij de warme maaltijd. Daarnaast kregen ze leefstijladviezen die ze gedurende een periode van twaalf weken opvolgden. Ze kregen het advies om gedurende vijf dagen van de week een half uur per dag matig intensief te bewegen. De personen in de controlegroep volgden alleen de leefstijladviezen. Aan het begin van de studie en vervolgens maandelijks werden diverse parameters bepaald.

Ten opzichte van het begin van de studie nam het aantal personen met het metabool syndroom significant af in zowel de interventie- als controlegroep met respectievelijk 82% en 50%. Tevens bleek dat in de interventiegroep er een significante vermindering was van het aantal personen met insulineresistentie ten opzichte van de controlegroep. Hoewel in beide groepen een significante afname gezien werd van het lichaamsgewicht, de middelomtrek en de BMI, was deze afname significant groter in de interventiegroep ten opzichte van de controlegroep. Er werd geen verschil gezien in de bloeddrukwaardes tussen beide groepen.

De consumptie van lijnzaad kan effectief gecombineerd worden met een leefstijlprogramma ter reductie van het metabool syndroom.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen