Lood, darmflora en overgewicht

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Blootstelling aan lood rond de geboorte leidt bij het nageslacht tot een permanente verandering van de darmflora met als gevolg een verhoogde kans op overgewicht. Dit blijkt uit een muizenstudie.

De wetenschappers van de University of Michigan voegden lood toe aan het drinkwater van zwangere muizen die op het punt stonden hun jongen te werpen en te zogen. De concentraties waren vergelijkbaar met concentraties waaraan humane populaties worden blootgesteld. Na de zoogperiode werden de jonge muizen niet meer blootgesteld aan lood. Op volwassen leeftijd werd het effect geëvalueerd.

De volwassen, mannelijke muizen die tijdens de perinatale periode blootgesteld waren aan lood, hadden met 11% significant meer lichaamsgewicht in vergelijking met muizen die niet dit zware metaal binnenkregen. Lood had geen effect op het lichaamsgewicht van vrouwelijke muizen. Maar de blootstelling leidde wel tot een significante verandering van de darmflora bij zowel de mannelijke als vrouwelijke muizen. Het aandeel aerobe bacteriën daalde significant, terwijl het aandeel van anaerobe bacteriën significant toenam. Ook werd er een shift gezien in het aandeel van de twee voornaamste bacteriesoorten (Bacteriodetes en Firmicutes). De gehele bacteriële samenstelling veranderde significant. Bij de mannelijke muizen werd bovendien een significante interactie gezien tussen de darmflora en het lichaamsgewicht.

Blootstelling aan lood rond de geboorte resulteert in een veranderde samenstelling van de darmflora. Bij mannelijke muizen is deze verandering significant gerelateerd aan een toename van het lichaamsgewicht. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen