Lood en allergie bij kinderen

Van 144 kinderen tussen 9 maanden en 6 jaar had bijna de helft een te hoge plasmaspiegel voor lood, boven 10 mcg/dl. Deze kinderen hadden tevens meer IgE-antilichamen in hun bloed dan de kinderen uit de controlegroep. De aanwezigheid van lood kan mogelijk een allergische reactie uitlokken. Mogelijk is er ook een verband tussen lood en astma, aangezien het aantal gevallen van astma sterk is toegenomen in de binnensteden, waar de expositie aan lood hoog is. In eerder onderzoek bleken kinderen die blootgesteld waren aan lood een zwakkere immuunrespons te hebben na vaccinatie tegen rubella en difterie, maar waren toch beschermd tegen deze ziekten. Lood kan naast leerstoornissen waarschijnlijk tevens immuunstoornissen (zoals (voedsel)allergieën) veroorzaken bij kinderen.

Gratis artikelen

Abonnement | Login