Luteïnesuppletie verbetert gezichtsvermogen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dat suppletie met luteïne het gezichtsvermogen kan verbeteren werd bevestigd in deze studie.

Voor de studie kregen 43 Japanners gedurende 1 jaar dagelijks 6 mg luteïne. Iedere 3 maanden werd de dichtheid van het maculapigment (MPOD) gemeten. Een hogere MPOD biedt een betere bescherming tegen blauw licht en verkleint daarmee de kans dat blauw licht maculadegeneratie kan veroorzaken of verergeren. Tevens werd het gezichtsvermogen gemeten. Van de Japanners hadden er reeds 33 maculadegeneratie en 5 chorioretinopathie (vochtophoping onder het netvlies) in het onderzochte oog. De overige onderzochte ogen waren gezond.

Hoewel MPOD in de gehele studiepopulatie gedurende het jaar niet veranderde onder invloed van luteïnesuppletie werd bij personen zonder een cardiovasculaire aandoening een lichte toename van MPOD gezien. Na een jaar werd een significante toename gezien van het contrastvermogen, vooral bij de niet-rokers. Ook werd na 6 maanden en een jaar een toename van de gevoeligheid van het netvlies gezien. Dit was het minste bij personen met chorioretinopathie.

Hoewel dagelijkse suppletie met 6 mg luteïne onvoldoende is voor een toename van MPOD, kan suppletie wel leiden tot een beter gezichtsvermogen door een toename van het contrastvermogen en een verhoogde gevoeligheid van het netvlies.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen