Lycopeen biedt geen bescherming tegen prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het eten van tomaten rijk aan lycopeen beschermt niet tegen prostaatkanker. Dit blijkt uit een nieuwe prospectieve studie. Daarnaast blijkt een hoge concentratie van bètacaroteen in het bloed het risico van een agressieve vorm van prostaatkanker te verhogen.
Aan de studie namen 692 mannen met prostaatkanker deel. Bij hen was de kanker gediagnosticeerd 1 tot 8 jaar na aanvang van de studie. Bij 270 mannen deed een agressieve vorm voor. Daarnaast namen 844 gezonde proefpersonen aan de studie deel als controelgroep. Het verband tussen de bloedconcentratie van de diverse carotenoïden (lycopeen, alfacaroteen, bètacaroteen, beta-cryptoxanthine, luteïne en zeaxanthine) en het risico van prostaatkanker werd onderzocht.
Er werd geen verband gevonden tussen de lycopeenconcentratie en het risico van prostaatkanker. Bètacaroteen bleek de kans op de agressieve vorm van prostaatkanker te verhogen. Voor lycopeen was dit niet het geval. De andere carotenoïden bleken niet van invloed op het ontstaan van deze vorm van kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen