Lycopeen verlaagt bloeddruk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met lycopeen verlaagt de bloeddruk, zo blijkt uit een meta-analyse.

Voor de meta-analyse werden de medische databanken PubMed, Scopus, Embase en ISI Web of Science doorzocht naar studies waarin het effect van lycopeensuppletie op de bloeddruk was onderzocht. Uiteindelijk werden de resultaten van tien studies met 688 proefpersonen samengevoegd en geanalyseerd. 

Suppletie met lycopeen leidde tot een significante daling van de systolische druk met gemiddeld bijna 3 mmHg. Het grootste bloeddrukverlagende effect werd gezien bij personen met een initiële systolische druk van minimaal 130 mmHg of bij personen die reeds hypertensie hadden. Ook werd een groter effect gezien bij een suppletiedosis van minimaal 15 mg per dag en bij een suppletieduur van minimaal acht weken. Lycopeensuppletie leidde tevens tot een daling van de diastolische druk met gemiddeld 1 mmHg. Deze daling was echter niet significant ten opzichte van een placebo. Echter, bij personen met een initiële diastolische druk van meer dan 80 mmHg werd wel een significante daling van de onderdruk gezien. 

Suppletie met lycopeen, de rode carotenoïde die onder andere aanwezig is in tomaten en watermeloen, heeft een gunstig effect op de bloeddruk, vooral wanneer sprake is van een verhoogde bloeddruk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen