Lycopeen en onvruchtbaarheid bij mannen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Warme tomatensoep verhoogt de concentratie lycopeen in het sperma significant. Dit bleek uit een studie met 6 gezonde mannelijke vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar.
Sperma bevat enzymatische en niet-enzymatische verdedigingsmechanismen om schadelijke vrije radicalen uit te schakelen. Lycopeen maakt als component van de voeding deel uit van het niet-enzymatische antioxidatieve systeem.
Met betrekking tot het onderzoek kregen de 6 mannen gedurende 2 weken dagelijks 400 gram warme tomatensoep. Dit komt overeen met 22,8 mg lycopeen.
Aan het einde van de onderzoeksperiode toonden de mannen een significante stijging van de concentraties lycopeen in bloed en sperma. Daarnaast bleek dat de stijging van de concentratie lycopeen in het bloed verband hield met de stijging van de concentratie lycopeen in het sperma. Nader onderzoek is nodig om vast te stellen of dit effect eveneens optreedt bij onvruchtbare mannen en of suppletie met lycopeen de kwaliteit van het sperma mogelijk positief beïnvloedt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen