Lycopeen en onvruchtbaarheid bij mannen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Warme tomatensoep verhoogt de concentratie lycopeen in het sperma significant. Dit bleek uit een studie met 6 gezonde mannelijke vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar.
Sperma bevat enzymatische en niet-enzymatische verdedigingsmechanismen om schadelijke vrije radicalen uit te schakelen. Lycopeen maakt als component van de voeding deel uit van het niet-enzymatische antioxidatieve systeem.
Met betrekking tot het onderzoek kregen de 6 mannen gedurende 2 weken dagelijks 400 gram warme tomatensoep. Dit komt overeen met 22,8 mg lycopeen.
Aan het einde van de onderzoeksperiode toonden de mannen een significante stijging van de concentraties lycopeen in bloed en sperma. Daarnaast bleek dat de stijging van de concentratie lycopeen in het bloed verband hield met de stijging van de concentratie lycopeen in het sperma. Nader onderzoek is nodig om vast te stellen of dit effect eveneens optreedt bij onvruchtbare mannen en of suppletie met lycopeen de kwaliteit van het sperma mogelijk positief beïnvloedt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen