Lycopeen goed voor hart en bloedvaten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Lycopeen, de stof die tomaten hun rode kleur geeft, beschermt tegen hart- en vaataandoeningen doordat het oxidatieve stress en ontstekingen tegengaat.
Aan de studie namen 126 gezonde mannen deel met een gemiddelde leeftijd van 34 jaar en een gemiddelde BMI van 24 kg/m^2. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen gedurende 2 maanden dagelijks 6 of 15 mg lycopeen of een placebo.
De activiteit van de antioxidant superoxidedismutase (SOD) nam significant toe in de groep met de hoogste dosering lycopeen. In de laaggedoseerde lycopeengroep nam de SOD-activiteit in mindere mate toe en in de placebogroep werd een afname geconstateerd. Er werd minder DNA beschadigd en de functie van de endotheelcellen in bloedvaten nam significant toe in de hooggedoseerde lycopeengroep in vergelijking met de andere groepen. Het effect van lycopeensuppletie was het duidelijkst zichtbaar bij mannen die aan het begin van de studie een relatief slechte endotheelfunctie hadden. Het CRP daalde significant met 57% in de hooggedoseerde lycopeengroep. In de andere groepen werd geen significant verschil waargenomen. Ook andere risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen zoals een verhoogde systolische bloeddruk namen af in deze groep.
De resultaten van de studie komen overeen met eerdere studies waaruit reeds blijkt dat lycopeen atherosclerose kan voorkomen, doordat het oxidatieve stress en ontstekingen in de bloedvaten tegengaat.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen