Lycopeen verbetert endotheelfunctie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met lycopeen verbetert de functie van het endotheel bij personen met een hart- en vaataandoening. Dit concluderen wetenschappers van de University of Cambridge.

Er werden 36 patiënten en 36 gezonde proefpersonen willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. De patiënten hadden een hart- en vaataandoening en kregen een cholesterolverlager. Hun slechte LDL-cholesterolwaarde was met gemiddeld 1,2 mmol/l ruim beneden de normwaarde. De deelnemers in de suppletiegroep kregen gedurende twee maanden dagelijks 7 mg lycopeen, de anderen kregen een placebo.

De endotheelafhankelijke vasodilatatie (bloedvatverwijding) nam met 53% significant toe bij de patiënten die het lycopeensupplement kregen in vergelijking met patiënten in de placebogroep. Suppletie had geen effect op de vasodilatatie dat onafhankelijk is van het endotheel, ook had het geen effect op de respons van stikstofmonoxide (NO). Bij de gezonde proefpersonen leidde suppletie niet tot een verandering van de endotheelafhankelijke bloedvatverwijding. Suppletie had bij zowel de patiënten als de gezonde proefpersonen geen effect op de bloeddruk, vaatstijfheid, het vetspectrum en de CRP-waardes. In vergelijking met de gezonde personen hadden de patiënten bij aanvang van de studie met 30% een significant mindere endotheelafhankelijke vasodilatatie. Na suppletie normaliseerde deze respons tot de waardes zoals die bij de gezonde proefpersonen werden gevonden.

De resultaten suggereren dat lycopeensuppletie de functie van het endotheel normaliseert bij patiënten met een hart- en vaatziekte. Het effect is onafhankelijk van de behandeling van andere risicofactoren zoals een verhoogd cholesterolgehalte.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen