Maagoperaties? Let op voedingstekorten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitaminen en mineralen is van groot belang na maagoperaties. Dit blijkt uit presentaties die gehouden werden tijdens het jaarcongres van de American College of Gastroenterology.

In het eerste geval betrof het een 38-jarige vrouw die bariatrische chirurgie had ondergaan. Na de ingreep kwam ze niet frequent op controle en had ze het advies om dagelijks een multivitaminepreparaat in te nemen niet adequaat opgevolgd. Na vijf jaar verscheen ze op controle met vermoeidheidsklachten. Ze had een Hb-gehalte van 4,7 g/dl en had een tekort aan diverse vitamines en mineralen waaronder vitamine B12, vitamine D, zink en ijzer. Na 3 maanden adequate suppletie was haar Hb-gehalte gestegen tot 10,8 g/dl en was de concentratie van vitaminen en mineralen genormaliseerd.

Een ander geval betrof een 39-jarige vrouw die zeven jaar eerder een maag-bypassoperatie had ondergaan. Ze was opnieuw opgenomen in verband met een veranderde gemoedstoestand, spierzwakte en verminderde eetlust. De patiënte had een te lage bloeddruk en had lichte ademnood. Na 2 dagen kreeg ze in het ziekenhuis een collaps als gevolg van een stagnatie van de ademhaling en circulatie waarvoor ze gereanimeerd moest worden. De LVEF (Linker Ventrikel Ejectie Fractie) bedroeg nog slechts 20%. Dit alles ging gepaard met een seleniumtekort van 29 mcg/l (normaalwaarde: 63-160 mcg/l). Na adequate seleniumsuppletie herstelde de LVEF tot 55% (normaalwaarde: 50-70%).

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen