Kortere ziekenhuisopname met vitamine C

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toediening van vitamine C kan de opnameduur in het ziekenhuis verkorten bij patiënten die een hartoperatie ondergaan. Dit blijkt uit een Iraanse studie.

Er werden 290 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 56 jaar verdeeld in een interventie- en placebogroep. De patiënten ondergingen allen een operatie aan het hart. Patiënten in de interventiegroep kregen vlak voor de ingreep 2 gram vitamine C intraveneus toegediend. Vervolgens kregen ze gedurende de vier dagen na de operatie een tablet met 1 gram vitamine C per dag.

In de interventiegroep verbleven de patiënten met gemiddeld twee dagen significant korter in het ziekenhuis in vergelijking met de placebogroep (gemiddeld 10 versus 12 dagen). Het verblijf op de intensive care bleef onveranderd ten opzichte van de placebogroep. Wel lagen patiënten significant korter aan de beademing en was het risico van postoperatieve complicaties - waaronder sterfte, infecties en een verminderde nierfunctie - significant kleiner onder invloed van vitamine C.

Intraveneuze en orale toediening van vitamine C voor en na een hartoperatie verkleint de kans op complicaties en vermindert de opnameduur van patiënten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen