Magnesium verkleint risico maternale koorts

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toediening van magnesium via infuus verkleint significant de kans op koorts bij moeders tijdens de bevalling.

De resultaten van de studie die uitgevoerd werd in het Northwestern Memorial Hospital in Chicago werden gepresenteerd tijdens het jaarcongres van Amerikaanse anesthesisten.

In de periode van 2007 tot 2014 werden gegevens verzameld van 63.000 bevallingen. Tijdens 6163 bevallingen werd bij de moeders koorts vastgesteld met een temperatuur van 38 graden Celsius of hoger. Het betrof over het algemeen vrouwen die voor de eerste maal bevielen, een voldragen zwangerschap hadden en waarbij geen sprake was van zwangerschapsvergiftiging. De vrouwen kregen over het algemeen pijnbestrijding en in veel gevallen was een keizersnede noodzakelijk.

Er kregen uiteindelijk 2190 vrouwen magnesiumsulfaat via een infuus toegediend ter preventie van bevallingscomplicaties. Het bleek dat de kans op koorts bij deze vrouwen met 50% significant lager was dan bij de moeders die geen magnesium kregen toegediend.

Maternale koorts tijdens de bevalling kan leiden tot ernstige complicaties bij de pasgeboren baby. Er wordt een verband gezien met ademhalingsproblemen, epileptische insulten, verlammingsverschijnselen en het zogenaamde ‘floppy baby syndroom’ dat gekenmerkt wordt door ernstige spierzwakte.   

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen