Maken antibiotica agressief?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Agressief gedrag wordt (deels) bepaald door darmbacteriën. Dit blijkt uit een experiment met fruitvliegen.

Voor het experiment werden mannelijke fruitvliegen (Drosophila melanogaster) gebruikt. Een deel van de fruitvliegen kreeg antibiotica toegediend waarmee de darmmicroben werden gedood. 

Het bleek dat deze vliegen agressiever gedrag vertoonden dan fruitvliegen die geen antibiotica kregen. Dit ging gepaard met hogere concentraties van bepaalde feromonen die bij de vliegen geassocieerd zijn met agressie. Het betrof de feromonen cVA en (Z)-9 tricozeen. Tevens werd een verhoogde expressie gezien van relevante feromoon-receptoren en transporteurs. Herkolonisatie met een specifieke bacteriesoort (Lactobacillus plantarum of Lactobacillus brevis) bleek deze effecten teniet te doen. 

De bevindingen suggereren dat de darmflora van invloed is op agressief gedrag. Of dit ook bij mensen zo is, moet nog nader onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen