Mediterrane voeding effectief bij depressie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Mediterrane voeding rijk aan groenten, fruit, volkoren graanproducten, olijfolie, noten, vis en mager vlees is effectief bij de behandeling van een depressie bij jongvolwassenen.

Aan het onderzoek namen 72 jongemannen deel in een leeftijd van 18 tot 25 jaar. De mannen hadden depressieve klachten en werden willekeurig in twee groepen verdeeld. In de eerste groep volgden de mannen gedurende twaalf weken een Mediterraan voedingspatroon. De mannen in de controlegroep kregen iemand toegewezen voor emotionele steun. Aan de hand van een vragenlijst (Beck Depression Inventory Scale-versie II, BDI-II) werd nagegaan wat het effect was op depressieve klachten. Tevens werd de invloed op de kwaliteit van leven geëvalueerd.

Bij de jongemannen die het Mediterraan voedingspatroon volgden, namen depressieve klachten significant meer af dan bij mannen die een steun hadden toegewezen gekregen. Ook werd in de Mediterrane groep een significant sterkere verbetering gezien van de levenskwaliteit ten opzichte van de deelnemers in de controlegroep. 

Depressie is een veel voorkomende psychische aandoening die jaarlijks één op de acht mannen treft, vooral jongvolwassenen. De resultaten benadrukken de belangrijke rol van voeding bij de behandeling van depressie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen