L-carnitine zinvol bij narcolepsie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met L-carnitine kan symptomen verlichten van narcolepsie. Narcolepsie is een neurologische aandoening die gekenmerkt wordt door slaapstoornissen en een overmatige behoefte aan slaap overdag. De exacte oorzaak is nog niet bekend.De huidige opvatting is dat het een auto-immuunaandoening is waarbij er een tekort is aan het eiwit hypocretine in de hypothalamus. Vermoedelijk ligt een genvariant hieraan ten grondslag. Ook zijn bij narcolepsiepatiënten extreem lage concentraties van acylcarnitine aangetroffen.

Aan het onderzoek namen 28 personen met narcolepsie deel, vijftien mannen en dertien vrouwen. Ze kregen in willekeurige volgorde gedurende periodes van twee maanden dagelijks 510 mg L-carnitine of een placebo. Tijdens de interventieperiodes hielden de deelnemers een slaapdagboek bij en aan het einde van beide interventieperiodes werd het effect geëvalueerd.

Suppletie met L-carnitine leidde in vergelijking met de placebo tot een significante vermindering van de tijd die de deelnemers gedurende de dag slapend doorbrachten. Suppletie met L-carnitine leidde tevens tot een duidelijk toename van de serumconcentratie acylcarnitine. Op basis van vragenlijsten over het slaapgedrag kon geen significant verschil gezien worden tussen suppletie met L-carnitine en de placebo.

Suppletie met L-carnitine verhoogt de concentratie van acylcarnitine en vermindert de slaapbehoefte gedurende de dag bij narcolepsiepatiënten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen