Vis beschermt tegen Alzheimer

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van vis en ander zeevoedsel verkleint de kans op de ziekte van Alzheimer, ondanks een verhoging van de kwikconcentratie in het brein.

In de periode van 2004 tot 2013 werden 286 hersenen onderzocht van overleden inwoners van verzorgingshuizen in Chicago. Het betrof vooral vrouwen (67%) die overleden op een gemiddelde leeftijd van bijna 90 jaar. Ze hadden in hun leven ongeveer vijftien jaar onderwijs gevolgd. De inname van zeevoedsel werd geschat op basis van een vragenlijst die de deelnemers enkele jaren voor hun overlijden invulden.

Hoe meer vis de deelnemers consumeerden, hoe hoger de kwikconcentraties in hun hersenen. Desondanks bleek een wekelijkse consumptie van zeevoedsel significant geassocieerd met een kleiner risico van de ziekte van Alzheimer. Dit gold echter alleen voor dragers van het apolipoproteïne E4-gen die als drager van het gen een verhoogde kans hebben op de aandoening. Tevens bleek dat personen met een hoge inname van alfalinoleenzuur met 49% significant minder kans hadden op een herseninfarct. Suppletie met visolie bleek niet van invloed op neuropathologische biomarkers.

De consumptie van vis en ander zeevoedsel één of meerdere malen per week lijkt te beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Ondanks de hiermee gepaard gaande belasting van het neurotoxische kwik.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen