Meer botbreuken met lage vitamine D-spiegels

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een prospectieve studie met 756 willekeurig uitgekozen rekruten in het Finse leger met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar bleek een verband tussen vitamine D in het bloed en de kans op een botfractuur wanneer deze was belast.
Van de 756 rekruten die gedurende 90 dagen gevolgd werden, hadden 22 een botbreuk na belasting, overeenkomend met een incidentie van 11,6 per 100 persoonjaren. Statistische analyse van vitamine D?concentraties toonde aan dat een doorsnee concentratie van minder dan 75,8 nanomol/liter een significante risicofactor vormt voor botbreuken na belasting.
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat lage vitamine D?spiegels voorspellende waarde hebben voor Engelse ziekte, osteomalacie en osteoporose. De resultaten van deze studie maken aannemelijk dat lage vitamine D-spiegels ook voor het overige gezonde personen kwetsbaar kunnen maken voor botfracturen door belasting. Verder onderzoek is nodig om de effecten van vitamine D-suppletie en voedselverrijking met vitamine D te evalueren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen