Onderzoek: verzadigd vet gezond

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Lange tijd werd beweerd dat de consumptie van verzadigd vet schadelijk is voor de gezondheid. Het zou de kans op overgewicht en hart- en vaatziekten vergroten. Een grootschalig Italiaans onderzoek ontkracht dit en bewijst zelfs dat verzadigd vet mogelijk het risico op hart- en vaataandoeningen kan verkleinen.

Aan het onderzoek namen 1936 Italianen deel die leefden in het zuiden van het land. Ze vulden een voedingsvragenlijst in. Op basis hiervan werd de inname van onder andere verzadigde vetzuren geschat. Tevens werd nagegaan of de deelnemers hoge bloeddruk, diabetes type-2 of een verhoogd cholesterolgehalte hadden.

Na correctie voor beïnvloedende factoren bleek dat personen met een hoge inname van totaal vet en verzadigd vet met respectievelijk 43% en 45% significant minder kans hadden op een verhoogde bloeddruk. Een hoge inname van (korte en middellange keten) verzadigde vetzuren verlaagde bovendien de kans op een verstoord vetspectrum, waaronder van cholesterol, significant met 57%. De kans op diabetes nam met maar liefst 75% significant af. 

In tegenstelling tot eerdere beweringen is verzadigd vet niet ongezond. Het is zelfs in verband gebracht met een kleinere kans op risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk, verstoord vetspectrum en diabetes. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen