Chronische pancreatitis te behandelen met taurine?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Chronische pancreatitis is een pijnlijke ontsteking van de alvleesklier welke gepaard gaat met onvoldoende productie van pancreassap waardoor malabsorptie optreedt. Als meest vookomende oorzaak wordt alcoholmisbruik aangemerkt. Abstinentie is dan ook noodzakelijk. In ratten waarbij kunstmatig chronische pancreatitis was opgewekt, werden de effecten van taurine op het beloop van de aandoening onderzocht.
Aan vier groepen ratten werden de volgende behandelingen gegeven: groep 1: TNBS (2,4,6,-trinitrobenzeensulfonzuur, een stof die ontsteking van de alvleesklier veroorzaakt), groep 2: TNBS plus taurine, groep 3: alcohol en groep 4: alleen fysiologische zoutoplossing ter controle. Na vier weken werden de ratten beoordeeld.
De ratten die TNBS plus taurine hadden gekregen vertoonden het gunstigst profiel zoals viel af te leiden uit een groter verlies aan lichaamsgewicht, verbeterde waarden voor malondialdehyde, superoxidedismutase, glutathionperoxidase en gunstiger uitkomsten van histopathologisch onderzoek.
De resultaten vormen een indicatie voor taurine als een potentiële antioxidantbehandeling ter vermindering van fibrose en vrijeradicalenbelasting bij patiënten met chronische pancreatitis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen