Meer heupfracturen bij vegetariërs

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vegetarische vrouwen hebben meer kans op een heupbreuk dan vrouwen die vlees en/of vis eten.

Er werden gegevens gebruikt van het Britse onderzoek UK Women's Cohort Study waarin meer dan 26.000 vrouwen gedurende 22 jaar werden gevolgd. De vrouwen waren bij aanvang van het onderzoek in een leeftijd van 35 tot 69 jaar. Aan de hand van een voedingsvragenlijst die de vrouwen in de periode 1995-1998 invulden, werden ze ingedeeld als zijnde regelmatige vleeseter (≥5 porties per week), incidentele vleeseter (<5 porties per week), viseter (vis maar geen vlees) of vegetariër (geen vis en geen vlees). 

Tijdens de volgperiode werden 822 heupfracturen geregistreerd. Na correctie voor beïnvloedende factoren hadden vegetariërs met 33% significant meer kans op een heupfractuur ten opzichte van vrouwen die minimaal vijf porties vlees per week aten. Bij vrouwen die incidenteel vlees aten of enkel vis, werd geen verhoogd risico op een botbreuk gezien. De BMI bleek niet van invloed op het fractuurrisico. 

Vrouwen met een vegetarisch eetpatroon, hebben een grotere kans op een gebroken heup. Of dit ook voor mannen geldt, moet nog nader onderzocht worden. Ook is nog niet duidelijk welke voedingsstoffen uit vlees hier van invloed op zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen