Meer leververvetting met fructose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van fructose uit frisdrank of fruitsappen is gerelateerd aan meer leververvetting. Dit blijkt uit de Maastricht Studie, een grootschalig onderzoek in Zuid-Limburg.

Leververvetting is de meest voorkomende aandoening aan de lever in de westerse wereld. Als er iets mis gaat in die vetstofwisseling, kan de lever steeds meer vet gaan opslaan. Met het vet worden van de lever als gevolg. Aan het onderzoek namen bijna vierduizend proefpersonen deel met een gemiddelde leeftijd van zestig jaar. De deelnemers vulden voedingsvragenlijsten in. Tevens werd een MRI-scan van de lever gemaakt. 

Proefpersonen met de hoogste fructose-inname uit frisdrank hadden met 9% significant meer vervetting van de lever ten opzichte van deelnemers met een lage fructoseconsumptie. Bij personen met een hoge fructose-inname uit fruitsappen (overeenkomend met 1 glas sinaasappelsap per dag) was met 4% significant meer leververvetting. Het verband tussen fructose uit fruitsap en leververvetting was duidelijker aanwezig bij personen met diabetes type-2. Er werd geen relatie gevonden tussen fructose van vers fruit en leververvetting, waarschijnlijk vanwege de vezels in het hele fruit.

Meer dan 25% van de volwassenen heeft vervetting van de lever. Ook eerdere studies toonden een verband tussen de inname van fructose en leververvetting. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen