Meer stress, meer junk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Stress heeft invloed op ons brein en gaat gepaard met andere voedselkeuzes. Dit concluderen wetenschappers van de universiteit van Zürich.

De wetenschappers voerden een humaan onderzoek uit naar de voedselkeuzes onder invloed van stress. Bij de deelnemers werden functionele MRI-scans gemaakt nadat ze aan stress waren blootgesteld.

Stress bleek niet alleen de zelfbeheersing te verminderen, maar leidde tevens tot een groter verlangen naar ongezond voedsel met een direct belonend effect zoals snacks en zoete levensmiddelen. Dit keuzepatroon ging gepaard met een verhoogde functionele verbinding tussen de ventromediale prefrontale cortex (vmPFC) en de amygdala en het striatum die betrokken zijn bij de smaak. Verder bleek de functionele verbinding tussen de vmPFC en dorsolaterale prefrontale cortexgebieden juist minder. Deze laatste gebieden zijn betrokken bij de zelfbeheersing.

Stress blijkt effect te hebben op de voedselkeuze waarbij lange termijndoelen die bereikt worden door zelfbeheersing naar de achtergrond verschuiven in ruil voor een direct beloning. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen