Menstruatie: behandeling van ijzertekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen die hevig menstrueren moeten tijdig behandeld worden met ijzersuppletie. Dit concluderen Finse wetenschappers.

Er namen 236 vrouwen met hevige bloedingen deel aan de studie. Bij een deel van hen vond hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) plaats. Bij de andere vrouwen werd in de baarmoeder een zogenaamd ‘intrauterine systeem’ geplaatst met het vrouwelijke progestageenhormoon levonorgestrel. Tevens werd aan het begin van de studie en gedurende vijf jaar het hemoglobinegehalte (Hb) en ferritinegehalte gevolgd. Ferritine is een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer. Bij een waarde lager dan 15 mcg/l is sprake van een tekort. Er was sprake van een Hb-tekort bij een waarde lager dan 7,4 mmol/l. Ook werd aan het begin van de studie en zes en twaalf maanden na afloop de kwaliteit van leven bepaald.

Bij aanvang was bij 63 vrouwen (27%) sprake van bloedarmoede en bij 140 vrouwen (60%) was sprake van een ernstig ijzertekort (ferritine <15 mcg/l). Slechts 8% van de vrouwen had een ijzerpreparaat gebruikt. Een jaar na behandeling met hysterectomie of het intrauterine systeem was het Hb-gehalte toegenomen bij zowel vrouwen met als zonder bloedarmoede. Toch was het Hb-gehalte nog significant lager bij de vrouwen met bloedarmoede (gemiddeld 7,9 mmol/l) in vergelijking met de vrouwen zonder initieel ijzertekort (gemiddeld 8,4 mmol/l). Een jaar na de behandelingen was de kwaliteit van leven bij vrouwen zonder bloedarmoede significant beter dan bij vrouwen mét een anemie. De mate van energie, het lichamelijk en het sociaal functioneren was significant beter bij de vrouwen zonder bloedarmoede, terwijl de mate van angst en depressieve klachten significant lager was. Bij een ferritinetekort werd pas na vijf jaar een optimale serumconcentratie bereikt.  

Volgens de onderzoekers is het percentage vrouwen dat behandeld wordt met ijzersuppletie ver ondermaats. Bij excessief periodiek bloedverlies ligt de focus teveel op de behandeling om het bloedverlies te minderen en wordt behandeling van bloedarmoede te vaak over het hoofd gezien. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen