Vitamine D effectief bij dysmenorroe

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met vitamine D kan klachten van een pijnlijke menstruatie (dysmenorroe) significant verlichten. 

Dysmenorroe gaat gepaard met hevig krampende pijn in de onderbuik of -rug en andere ongemakken rondom de menstruatie. 

Er werd in zeven medische databanken gezocht naar relevante studies. Er werden acht gerandomiseerde, klinische studies geselecteerd die in het voorbijgaande decennium waren gepubliceerd. Het betrof in totaal bijna zevenhonderd deelnemende vrouwen. Vitamine D-suppletie werd vergeleken met een placebo. Middels een scoreschaal werd de mate van pijn rondom de menstruatie gemeten. 

De samengevoegde resultaten toonden dat vitamine D-suppletie ten opzichte van een placebo tot een significante vermindering van pijnklachten leidde. Het meeste effect werd gezien bij een wekelijkse suppletiedosis van minimaal 50.000 IE vitamine D. 

Krampen worden veroorzaakt door een verhoogde spiercontractie. Calcium speelt in dit proces een regulerende rol. Vitamine D is van invloed op de calciumhomeostase en kan zodoende klachten van dysmenorroe helpen verlichten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen