Met volle melk en CLA minder colorectale kanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Volle melkproducten en geconjugeerd linolzuur (CLA) verlagen het risico van colorectale kanker. Dat is de conclusie van een Zweeds onderzoek.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder de 60.708 vrouwen die deelnamen aan het Swedish Mammography Cohort. Zij waren tussen de 40 en 76 jaar. Aan het begin van het onderzoek tussen 1987 en 1990 en opnieuw in 1997 werd het gebruik van volle melkproducten zoals volle melk, kaas, room en roomboter geïnventariseerd.
Tijdens het onderzoek van bijna vijftien jaar werden 798 gevallen van colorectale kanker geconstateerd. De vrouwen die minimaal vier porties volle melkproducten gebruikten, bleken significant 41% minder kans op colorectale kanker te hebben dan degenen die minder dan een portie per dag gebruikten. Dit verband bleef bestaan na correctie voor risicofactoren zoals alcoholgebruik, roken, colorectale kanker in de familie, lichaamsbeweging, gebruik van multivitaminen, aspirine, anticonceptiva en hormoonsuppletietherapie. Verder bleek dat iedere twee porties extra per dag het risico met 13% verder deed afnemen. Het laagste risico werd gevonden bij de hoogste kaasconsumptie. Een toename van het gebruik van geconjugeerd linolzuur met de voeding bleek ook gerelateerd aan een significante afname van het risico. Het kwart met de hoogste inname had 29% minder risico dan het kwart met de laagste inname.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.