Metaaldeeltjes beïnvloeden darmflora

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Blootstelling aan nanodeeltjes van metalen is significant van invloed op de eigenschappen van de darmflora en daarmee mogelijk op de gezondheid.

De wetenschappers ontwikkelden een darmmodel met darmbacteriën en onderzochten het effect van drie verschillende nanodeeltjes hierop. Het betrof nanodeeltjes van zinkoxide, ceriumdioxide en titaniumdioxide in concentraties die gevonden worden in ons voedsel en in cosmeticaproducten. 

De wetenschappers zagen dat de nanodeeltjes een niet dodelijk, maar wel significante impact hadden op de microbiële fenotypes waarvan ze vermoeden dat het de gezondheid kan beïnvloeden. De nanodeeltjes beïnvloeden significant de eigenschappen van de darmflora waaronder de productie van kortketenvetzuren, waterafstotendheid (hydrofobiciteit) en de snelheid waarmee deeltjes (bijvoorbeeld ionen of eiwitten) kunnen bewegen onder invloed van een elektrisch veld (elektroforetische activiteit).   

Hoewel het gebruikte darmmodel slechts een afspiegeling is van de humane darm, toont het wel aan dat blootstelling aan metalen nanodeeltjes van invloed is op de darmflora.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen