Metabole stoornis overerfbaar

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er is toenemend bewijs dat metabole stoornissen als gevolg van slechte voedingsgewoonten via de vader aan het nageslacht kunnen worden doorgegeven. Een Chinese studie werpt licht op het onderliggende mechanisme.

In het experiment kregen mannelijke muizen voeding met een hoog vetgehalte. In het sperma van de muizen werden zogenaamde tsRNA-moleculen aangetroffen. Deze kleine moleculen bleken in staat het RNA te veranderen en konden tevens de expressie van genen veranderen. Injectie van tsRNA uit het sperma van de mannelijke muizen in normale eicellen leidde tot metabole stoornissen bij het nageslacht. Ook in de embryo’s werd een veranderde expressie gezien van genen die betrokken zijn bij metabole processen. Dit was niet gerelateerd aan DNA-methylering.

tsRNA-moleculen uit sperma blijken in staat om epigenetische factoren van de vader op het nageslacht over te dragen. Het experiment van Chinese wetenschappers laat zien dat metabole stoornissen als gevolg van verkeerde eetgewoonten via sperma aan het nageslacht kunnen worden doorgegeven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen