Darmflora gerelateerd aan long-covid
Onder redactie van Ortho Institute
Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of Inloggen als abonneeBij personen met long-covidklachten zijn veranderingen in de darmmicrobiota waargenomen.
Voor de prospectieve studie werden 106 coronapatiënten geselecteerd die vanaf de eerste opnamedag in het ziekenhuis tot zes maanden erna werden gevolgd. Tevens werden 68 gezonde personen gevolgd die geen covid-19 hadden (controlepersonen). Er werden in totaal 258 ontlastingmonsters geanalyseerd.
Van de coronapatiënten werd bij 76% long-covid gediagnosticeerd. Er was hier sprake van als minimaal één symptoom gedurende meer dan een maand aanhield. Veelvoorkomende symptomen waren vermoeidheid, een slecht geheugen en haarverlies. De samenstelling van de darmflora bij opname was gerelateerd aan long-covid. Bij personen zonder persisterende klachten was de darmflora na zes maanden hersteld en vergelijkbaar met dat van controlepersonen. Bij deelnemers met long-covid werd een hoger aandeel gezien van Ruminococcus gnavus en Bacteroides vulgatus, terwijl het aandeel van Faecalibacterium prausnitzii lager was. Aanhoudende luchtwegklachten en neuropsychische symptomen waren significant geassocieerd met pathogene bacteriën zoals Clostridium innocuum en Actinomyces naeslundii. Een hoog aandeel van butyraatproducerende darmbacteriën zoals Bifidobacterium pseudocatenulatum en Faecalibacterium prausnitzi was gerelateerd aan een kleinere kans op long-covid.
De samenstelling van de darmmicrobiota blijkt geassocieerd met persisterende klachten na een infectie met het SARS-CoV-2 virus.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.