Micronutriëntenstatus van invloed op Covid-19

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een tekort aan micronutriënten is geassocieerd met een hoger risico op een IC-opname, beademing en overlijden als gevolg van Covid-19, zo blijkt uit een review.

In de medische databanken PubMed, Cinahl en Cochrane werden studies geselecteerd waarin de micronutriëntenstatus gerelateerd werd aan het beloop van een SARS-CoV-2 infectie. Personen met een aandoening zoals diabetes type-2, obesitas, nier- en leverziekte alsook zwangere vrouwen werden uitgesloten van deelname. Er werden 31 onderzoeken in de analyse meegenomen. Het betrof vooral observationele studies met in totaal bijna 9000 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. 

Het meeste bewijs werd gevonden voor de vitamine D-status en het beloop van een corona-infectie. In vijf studies werd aangetoond dat overlevenden een hogere vitamine D-spiegel hadden dan personen die stierven aan de infectie. In twee onderzoeken werd een hoger sterfterisico gezien bij personen met een vitamine D-tekort. Ook was de kans op opname op een intensive care-afdeling en beademing groter bij een tekort aan de vitamine. Van de veertien studies waren er vier waarbij geen relatie tussen de vitamine D-status en het beloop van Covid-19 werd gezien. Ook de calciumspiegel bleek gerelateerd aan de ernst van de infectie. Personen met een normale tot hoge calciumspiegel hadden een grotere overlevingskans. Twee onderzoeken toonden dat personen met een lage calciumstatus een langere opnameduur hadden. In drie van de elf studies werd echter geen verband gevonden tussen de calciumspiegel en de ernst. Er waren enkele studies die een adequate zinkstatus relateerden aan een grotere overlevingskans. Er was echter ook een studie die geen verband vond. Hoewel er relatief weinig bewijs voor was, werden adequate bloedspiegels van magnesium, fosfor en selenium gerelateerd aan een gunstiger prognose.   

Een adequate micronutriëntenstatus is gerelateerd aan een gunstiger beloop van een SARS-CoV-2 infectie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen