Ook Long-Covid na vaccinatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Niet alleen na het doormaken van een infectie met het SARS-CoV-2 virus, maar ook na vaccinatie is er kans op langdurige klachten (Long-Covid).

Een studie uit 2022 in het tijdschrift PLOS One (PMCID: PMC9767341) onderzocht factoren die mogelijk bijdragen aan Long-Covid klachten. In het onderzoek werden 487 en 371 personen gevolgd tot respectievelijk vier weken en zes maanden na het doormaken van een corona-infectie. Vier weken na een infectie had 29% van de deelnemers Long-Covid klachten. Dit percentage daalde tot 9% na een periode van zes maanden. Tijdens de vier weken durende follow-up hadden patiënten een grotere kans op Long-Covid klachten als ze een chronische ziekte hadden, de infectie ernstiger was of resulteerde in een ziekenhuisopname óf als ze twee dosissen van het coronavaccin hadden gekregen.

Andere onderzoeken suggereren dat Long-Covid kan worden veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op het SARS-CoV-2 spike-eiwit dat coronavaccins gebruiken om antilichamen op te wekken. De Amerikaanse cardioloog prof. Peter McCullough ziet in zijn praktijk vooral ernstige gevallen van Long-Covid bij gevaccineerde patiënten die ook ernstige en/of meerdere keren een corona-infectie doormaakten. Hij vermoed dat de langdurige klachten komen doordat het virus zich verstopt in lichaamscellen en -weefsels. Ook stelt hij dat na vaccinatie het lichaam een enorme lading van het spike-eiwit produceert dat zes maanden of langer in het bloed blijft circuleren.

Er zijn inderdaad studies die aantonen dat het spike-eiwit nog langdurig aanwezig is bij personen met Long-Covid. Zo ook een studie uit 2023 in de European Review for Medical and Pharmacological Sciences. De wetenschappers onderzochten het bloedserum van 81 personen met Long-Covid. Bij twee patiënten werden spike-eiwitten in het bloed aangetroffen enkele maanden na vaccinatie.

Er zijn aanwijzingen dat het spike-eiwit na het doormaken van een infectie, maar ook na vaccinatie aanwezig blijft in het lichaam en langdurig klachten kan veroorzaken. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen