Microbioom reflecteert levensverwachting

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De darmmicrobiota van honderdjarigen bevat meer gunstige darmbacteriën en een lager aandeel van potentieel inflammatoire bacteriën.

In de Chinese studie werden ontlastingmonsters geanalyseerd van 1575 deelnemers in een leeftijd van 20 tot 117 jaar. Het betrof 297 personen van honderd jaar en ouder. Van 45 honderdjarigen werd gedurende een periode van anderhalf jaar met regelmaat ontlasting geanalyseerd. 

Ten opzichte van andere ouderen hadden honderdjarigen een groter aandeel van gunstige Bacteroidesbacteriën in hun darm. Het aandeel van mogelijk pathogene darmbacteriën was echter lager bij de honderdjarigen ten opzichte van ouderen met een lagere leeftijd. Bovendien bleek dat deze gunstige samenstelling van de darmflora behouden bleef met het ouder worden. Tevens bleek dat bij eeuwelingen met een grote diversiteit van de darmflora de samenstelling van de darmmicrobiota minder gevoelig was voor veranderingen ten opzichte van honderdjarigen met een minder diverse darmflora.  

Een hoge leeftijd lijkt te worden gereflecteerd in de samenstelling van het darmmicrobioom. Al eerder werd een verband gevonden tussen de darmflora en het bereiken van een hoge leeftijd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen