Microbioom reflecteert levensverwachting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De darmmicrobiota van honderdjarigen bevat meer gunstige darmbacteriën en een lager aandeel van potentieel inflammatoire bacteriën.

In de Chinese studie werden ontlastingmonsters geanalyseerd van 1575 deelnemers in een leeftijd van 20 tot 117 jaar. Het betrof 297 personen van honderd jaar en ouder. Van 45 honderdjarigen werd gedurende een periode van anderhalf jaar met regelmaat ontlasting geanalyseerd. 

Ten opzichte van andere ouderen hadden honderdjarigen een groter aandeel van gunstige Bacteroidesbacteriën in hun darm. Het aandeel van mogelijk pathogene darmbacteriën was echter lager bij de honderdjarigen ten opzichte van ouderen met een lagere leeftijd. Bovendien bleek dat deze gunstige samenstelling van de darmflora behouden bleef met het ouder worden. Tevens bleek dat bij eeuwelingen met een grote diversiteit van de darmflora de samenstelling van de darmmicrobiota minder gevoelig was voor veranderingen ten opzichte van honderdjarigen met een minder diverse darmflora.  

Een hoge leeftijd lijkt te worden gereflecteerd in de samenstelling van het darmmicrobioom. Al eerder werd een verband gevonden tussen de darmflora en het bereiken van een hoge leeftijd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen