Migraine: omega-3 effectiever dan medicatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een hoge dosis omega 3-visvetzuren kan het aantal migraineaanvallen verminderen en de ernst ervan verminderen.

Voor de meta-analyse werden de resultaten van veertig onderzoeken met in totaal meer dan 6600 proefpersonen samengevoegd. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 35 jaar en het betrof vooral vrouwen (79%). Het effect van suppletie met omega 3-visvetzuren werd vergeleken met een placebo of met reguliere medicatie zoals topiramaat, venlafaxine, valproïnezuur, amitriptyline en propranolol. De suppletieduur varieerde van 4 tot 26 weken. De dosis EPA/DHA varieerde van 180/120 mg tot 1200/600 mg per dag.

Suppletie met een hoge dosis eicosapentaeenzuur (EPA) in combinatie met docosahexaeenzuur (DHA) leidde ten opzichte van de andere interventies tot de grootste afname van de migrainefrequentie. Ook ging suppletie met EPA en DHA gepaard met de sterkste reductie van de ernst van migraineklachten. Het effect van omega 3-suppletie was groter dan dat van medicatie.

Omega 3-visvetzuren kunnen preventief gegeven worden bij migraine om het aantal aanvallen en de ernst van de klachten te verminderen. Het effect is beter dan dat van veelgebruikte medicijnen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.