Minder agressie door suppletie?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Voedingssuppletie kan agressief gedrag bij kinderen en jongeren verminderen.

Voor de meta-analyse werden medische databanken doorzocht naar relevante studies. Er werden uiteindelijk 22 onderzoeken geselecteerd waarbij het effect van verschillende soorten supplementen werd onderzocht op agressief gedrag bij kinderen en jongeren. In dertien studies werd het effect van macronutriënten zoals vetzuren en aminozuren onderzocht op het gedrag. Zes studies onderzochten het effect van micronutriënten (vitamines en mineralen) en in drie onderzoeken werd een combinatie van macro- en micronutriënten op agressief gedrag onderzocht. 

Van alle 22 onderzoeken werd er bij zeven een gunstig effect gevonden van suppletie op het gedrag van de jongeren. Het betrof suppletie van vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren of een combinatie hiervan. In zeven andere studies werden wisselende resultaten gezien. In deze studies werd eveneens gesuppleerd met vitamines, mineralen, essentiële vetzuren maar ook met L-carnitine en specifiek vitamine B6. In de overige acht onderzoeken werd geen gunstig effect gezien van suppletie. Het betrof hier suppletie met essentiële vetzuren, vitamine D en tryptofaan.

Er lijkt een rol weggelegd voor suppletie met een combinatie van nutriënten (vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren) voor de behandeling van agressief gedrag bij kinderen en jongeren. Er moet echter nader onderzoek gedaan worden naar het effect van afzonderlijke nutriënten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen