Minder angst met gefermenteerd voedsel

Het eten van gefermenteerde levensmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi, bier en azijn heeft een positief effect bij sociale angst. Fermentatie vindt plaats met behulp van bacteriën, schimmels of gisten die door middel van enzymen de grondstof afbreken of omzetten waardoor de smaak, geur en houdbaarheid van het product verandert.

Er namen 710 jongvolwassenen deel aan de studie. Ze vulden een vragenlijst in over de mate van sociale angst (bijvoorbeeld angst voor het spreken in een groep, angst voor telefoneren), emotionele (in)stabiliteit en de inname van gefermenteerd voedsel. Ook werd nagegaan in welke mate de deelnemers gezond aten en lichamelijk actief waren.

Lichamelijke activiteit bleek sociale angst te kunnen verminderen. Daarnaast was de consumptie van gefermenteerd voedsel van invloed op emotionele stabiliteit en sociale angst. Een hoge inname van gefermenteerde producten was gerelateerd aan minder sociale fobieën. Dit gold vooral voor personen met familiaire aanleg voor dergelijke angststoornissen.

De wetenschappers vermoeden dat gezonde bacteriën uit gefermenteerde producten verantwoordelijk zijn voor het gunstige effect.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+