Minder depressie bij ouderen door B-vitaminen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De vitaminen B6 en B12 verminderen de kans op een depressie bij ouderen. Een relatief aanzienlijke verhoging van de inname van beide vitaminen leidt tot een afname van depressieve klachten. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition.
Aan de studie namen 3503 65-plussers uit Chicago deel. De ouderen verbleven in een verzorgingshuis en werden gemiddeld 7,2 jaar gevolgd. Informatie over het voedingspatroon werd verkregen met behulp van een vragenlijst en de mate van depressie werd bepaald door middel van de Center for Epidemiologic Studies Depression schaal met 10 items. Bij een score van minimaal 4 symptomen was sprake van een depressie.
Een hoge inname van de B-vitaminen uit zowel voeding als supplementen leidde tot een daling van het risico van een depressie. Hierbij werd gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren zoals de leeftijd, het geslacht, ras, opleidingsniveau, inkomen en gebruik van antidepressiva. De kans op depressieve klachten nam jaarlijks met 2% af bij iedere verhoging van de inname met 10 mg vitamine B6 en 10 mcg vitamine B12. Dergelijke hoeveelheden zijn uitsluitend met gebruik van voedingssupplementen te bereiken. Deze constatering werd mede ondersteund door de bevinding dat er geen verband gevonden werd tussen depressie en de inname van vitamine B6, B12 en foliumzuur uit de voeding. Ook foliumzuur als supplement gaf geen resultaat.
De resultaten laten zien dat vitamine B6 en B12 beschermen tegen het ontstaan van depressies bij ouderen in een verzorgingshuis. Wereldwijd zullen volgens de WHO in de komende 20 jaar 120 miljoen personen te kampen hebben met een depressie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen