Minder diarree door vitamine A

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine A vermindert de kans van diarree bij baby\'s en jonge kinderen. Dit vonden onderzoekers van Harvard bij Mexicaanse kinderen.
In het onderzoek werd het effect bestudeerd van vitamine A-suppletie op de productie van mcp-1 (monocyten-chemoattractant-proteïne-1), betrokken bij de immuunrespons in de darmen en de mogelijke veroorzaker van ontstekingsreacties.
Voor dit onderzoek kregen 127 Mexicaanse kinderen in de leeftijd van 5 tot 15 maanden een placebo of een vitamine A-supplement (20.000 IE voor kinderen jonger dan 12 maanden; 45.000 IE voor kinderen ouder dan 12 maanden). De gegevens werden gedurende de zomermaanden verzameld en vervolgens onderzocht op mcp-1 en op diarree en darminfecties.
Tijdens deze periode werden respectievelijk 51 gevallen van diarree gevonden in de placebogroep met in totaal 57 kinderen en 36 in de vitamine A groep met totaal 70. Bovendien was bij de kinderen die vitamine A kregen de concentratie van mcp-1 in de ontlasting significant met ongeveer een derde verminderd vergeleken met kinderen in de placebogroep. Bij de kinderen die besmet waren met E coli en die vitamine A kregen, verminderde de concentratie van mcp-1 in de ontlasting met 62%. Bij de kinderen die niet met Ascaris lumbricoides of spoelworm besmet waren en vitamine A kregen, verminderde de concentratie van mcp-1 in de ontlasting met 38%.
Uit deze resultaten blijkt dat vitamine A de concentratie van mcp-1 in het maagdarmkanaal vermindert en zo ontstekingsreacties tegengaat.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen