Minder fysiek vermoeid met coënzym Q10

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met coënzym Q10 verbetert het subjectieve gevoel van vermoeidheid en de fysieke prestaties tijdens een fysieke vermoeidheidstraining.

Dit bleek uit een Japanse studie met 17 gezonde vrijwilligers. In willekeurige groepen verdeeld werden ze cross-over gedurende 8 dagen gesuppleerd met ofwel 100 mg coënzym Q10 per dag, ofwel 300 mg coënzym Q10 per dag, ofwel een placebo. Om fysieke vermoeidheid te bereiken deden ze telkens tweemaal gedurende 2 uur een training met vastgestelde workload op de fiets-ergometer gevolgd door een rusttijd van 4 uur. Een half uur na de start (30-minuten-test) van de fysieke training en een half uur voor beëindiging (210-minuten-test) deden ze gedurende 10 sec. een non-workload maximale snelheidstest.

Uit de resultaten bleek dat het verschil in maximale snelheid tussen de 30- en de 210-min.-test in de met 300 mg coënzym Q10 gesuppleerde groep groter was dan in de placebogroep. Daarnaast was het subjectieve gevoel van vermoeidheid in de met 300 mg coënzym Q10 gesuppleerde groep na de fysieke training met workload en de rustperiode minder dan in de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.