Minder hart- en vaatziekten met zuivel

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De totale zuivelconsumptie is geassocieerd met een bescheiden lager risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen en beroerte.

Uit de medische databanken PubMed, Embase en Web of Science werden prospectieve cohortstudies geselecteerd waarin de relatie tussen de zuivelinname en cardiovasculaire aandoeningen was onderzocht. Er waren 55 studies die aan de criteria voldeden. 

Een hoge totale zuivelconsumptie was gerelateerd aan een significant lager risico op hoge bloeddruk met 9%. De kans op een coronaire hartziekte was met 4% significant lager en het risico op een beroerte nam met 10% significant af bij een hoge zuivelconsumptie. Voor iedere extra portie zuivelproducten die dagelijks geconsumeerd werd nam het risico op hypertensie, hartziekte en beroerte met respectievelijk 4%, 2% en 4% significant af. Vetarme zuivel was geassocieerd met een lager risico op hoge bloeddruk en beroerte, terwijl de consumptie van volle melkproducten gerelateerd was aan een kleinere kans op een beroerte. Wanneer gekeken werd naar de consumptie van de afzonderlijke producten melk, kaas en yoghurt werd geen duidelijk verband gezien met de kans op cardiovasculaire aandoeningen. 

Een hoge totale zuivelinname is gerelateerd aan een lager cardiovasculair risico. Dit verband werd echter niet gezien wanneer naar afzonderlijke zuivelproducten werd gekeken. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen