Minder kanker door suppletie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met een aantal essentiële voedingsstoffen kan het risico van kanker bij mannen verminderen. Bij vrouwen werd dit verband niet gevonden.
In totaal werden 13.017 Franse volwassenen gedurende gemiddeld 7,5 jaar gevolgd. Alle deelnemers kregen dagelijks een supplement met 120 mg vitamine C, 30 mg vitamine E, 6 mg bètacaroteen, 100 µg selenium en 20 mg zink of een placebo.
De mannen uit de suppletiegroep hadden ruim 30% minder kans op het ontwikkelen van kanker dan de mannen uit de placebogroep. Ook hadden de mannen uit de suppletiegroep in vergelijking met de placebogroep bijna 30% minder kans op overlijden aan alle oorzaken. Bij de vrouwen werd geen significant verband gevonden. Voor zowel de mannen als de vrouwen werd er geen verband gevonden tussen de kans op ischemische hartziekten en het supplementengebruik.
Het kan zijn dat de mannen aan het begin van de studie lagere bloedwaarden hadden van de verschillende antioxidanten waardoor het effect bij de mannen wel aanwezig is en bij de vrouwen niet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.