Minder kans op heupfractuur met omega 3-vetzuren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge concentratie van de omega 3-vetzuren alfalinoleenzuur (ALA) en EPA beschermt vrouwen na de menopauze tegen heupfracturen.

Voor de studie werden de gegevens gebruikt van 400 vrouwen die deel hadden genomen aan de Women's Health Initiative (WHI) of de Bone Mineral Density (BMD) studie. De vrouwen hadden een heupfractuur. De resultaten werden vergeleken met een controlegroep van vrouwen van eenzelfde leeftijd, ras en hormoongebruik, maar zonder fractuur.

Een hoge concentratie van ALA en EPA in de rode bloedcellen werd in verband gebracht met een significant lager risico van een heupfractuur. De risicoreductie bedroeg voor ALA en EPA respectievelijk 56% en 54%. Ook de totale omega 3-status liet een lichte significante risicoreductie zien van 45%. Daarbij hadden vrouwen met de hoogste omega 6-/omega 3-ratio in de rode bloedcellen bijna dubbel zoveel kans op een heupfractuur in vergelijking met een lage ratio.

In vervolgstudies moet bevestigd worden of een hoge inname van omega 3-vetzuren uit de voeding of uit supplementen de kans op heupfracturen kan verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen